17 mei 2011

Double figures

Voor de komende dagen wordt regen en harde wind verwacht. Niet helemaal volgende de vakantiefolder maar we moeten het er maar mee doen. Op Ile des Pins hebben we het wel gezien en we vetrekken voor de 40 mijl terug naar het hoofdeiland Noumea met Baie de Prony als bestemming. In deze baai zouden voldoende leuke, beschutte ankerplaatsen moeten zijn om ons de komende winderige dagen mee te vermaken.

Eenmaal buiten waait het inmiddels stevig, de windmeter schiet regelmatig boven de 30 knopen (goed voor zeven beaufort) en we krijgen flinke buien over ons heen. Actief zeilweer zullen we maar zeggen. Double Dutch heeft er in ieder geval geen moeite mee, met de snelheidsmeter constant in double figures vliegen we over de inmiddels toch wel wat hobbelige zee tussen de riffen en eilanden van Nieuw Caledonie door. Als bij een gijp de reeflijn in het zeil door het reefoog wordt doorgesneden, laten we het grootzeil zakken en sukkelen we op de fok verder en zakt de snelheid weer naar voor mij normale waarden.

Baie de Prony blijkt een flinke baai te zijn, maar zo’n beetje alle ankerplaatsen liggen óf aan lagerwal, óf haaks op de inkomende deining en daarmee niet erg comfortabel. Aanvankelijk wilden we voor anker bij Ilot Casy maar dat blijkt met dit weer geen beschutting te bieden en op de snel aflopende met koraalzand bedekte bodem is het lastig ankeren. We varen door naar Baie du Carenage, helemaal achterin de baai en na een paar kronkels komen we in wat de Cruising Guide to New Caledonia omschrijft als een Cyclone Hole. Inderdaad valt hier niks te merken van de harde wind en we liggen zo beschut achter ons anker te draaien dat we een achteranker moeten uitbrengen om uit de buurt van de wal te blijven.

Comment Notification Subscription

You have been unsubscribed from email notifications for any future comments to this post.
Reacties zijn gesloten

Welkom op Sailinglive.nl

In de zomer 2008 vertrokken we voor een reis met onze zeilboot Live, een Baltic 39 uit Zierikzee. Langs de westkust van Europa zeilden we naar het zuiden om vervolgens de Atlantische oversteek te maken naar de Caribbean, waar we een jaar lang hebben rondgezeild. Daarna ging het via Cuba naar de Verenigde Staten. In mei 2010 zeilden we de Oosterschelde weer op een keerden na duizenden zeemijl weer terug in onze thuishaven.

Laatste reacties