25 aug 2009

Dekzwabber op een mosselkotter

Geen boot, toch varen. Zo ben ik op uitnodiging van Joachim vandaag eens niet op een zeilboot, maar op een mosselkotter opgestapt. Voor een werkeloze was het wat vroeg uit de veren, maar zonder meer de moeite waard om eens een dagje als (toekijkend) dekzwabber mee te varen op de ZZ 10.

Zo leer ik vandaag dat het kweken van mosselen eigenlijk net het boerenleven, maar dan op zee is. Het kweekproces dat begint met het vangen en lossen (zaaien) van mosselzaad op de percelen (akkers), het onderhouden van de percelen en ontdoen van zeesterren en ander onkruid (wieden) en tenslotte het opvissen (oogsten) van de mossels als deze na ongeveer twee (de Wadmossels) tot drie (de Oosterscheldemosels) jaar gereed zijn voor consumptie.

Vandaag is het oogstdag. In korte tijd vissen de mannen van De Vier Gebroeders het ruim vol door de korren over het perceel te trekken. De korren worden geleegd, de mosselen gespoeld, het onkruid er tussen uit gehaald en vervolgens in het ruim gestort. In korte tijd is het ruim volgevist en gaat het naar de mosselveiling (uniek in de wereld) in Yerseke waar de mosselen eerst worden bemonsterd voordat ze geveild worden.
Als bij de veiling de mosselen voor een goede prijs verkocht zijn aan een handelaar, varen we de haven van Yerseke weer uit en worden de mosselen gelost op het perceel van de handelaar. Op deze verwaterplaatsen worden de mosselen gereinigd voordat deze fabrieksmatig worden verwerkt, verpakt en gedistribueerd.

Zodra de mosselen gelost zijn, zit de visdag er op en zetten we weer koers naar Zierikzee. We meren af aan de vertrouwde Nieuwe Haven en als ik van boord stap krijg ik een flinke zak mosselen mee naar huis. Verser krijg je ze niet! Mannen van de Tien bedankt voor deze een geweldige dag en de heerlijke mosselen, we hebben er drie dagen van kunnen eten en ik ben bij deze Vriend van de Mossel geworden!

Comment Notification Subscription

You have been unsubscribed from email notifications for any future comments to this post.
Reacties zijn gesloten

Welkom op Sailinglive.nl

In de zomer 2008 vertrokken we voor een reis met onze zeilboot Live, een Baltic 39 uit Zierikzee. Langs de westkust van Europa zeilden we naar het zuiden om vervolgens de Atlantische oversteek te maken naar de Caribbean, waar we een jaar lang hebben rondgezeild. Daarna ging het via Cuba naar de Verenigde Staten. In mei 2010 zeilden we de Oosterschelde weer op een keerden na duizenden zeemijl weer terug in onze thuishaven.

Laatste reacties