27 mrt 2009

Guadeloupe - Nevis; langs vulkanen en sombrero's

Een late aankomst in Deshaies en een vroeg vertrek de volgende morgen maakt dat we na een korte nacht enigszins suf de ankerplaats verlaten. Om straks niet verwaaid te liggen op Guadeloupe met harde wind en verwachte hoge deining willen we door naar Nevis, een eiland 70 mijl verderop. Om met licht te vertrekken en voor donker aan te komen betekent dat dat we de gang erin moeten houden. Het is maar 12 uur licht hier, maar met de verwachte 4 bft uit het oost-noordoosten moet dat te doen zijn.

We varen samen op met de Baros, ook een Nederlandse boot die naar Nevis gaat. Uit de beschutting van de rollerige baai waait het even vlagerig maar al snel wordt de wind constant en met de verwachte 4 bft varen we op een halfwindse koers naar Montserrat, dat precies halverwege ligt. Op Montserrat ligt een vulkaan die nog steeds actief is en dat is duidelijk te zien aan de grote stofwolk die boven de bergen hangt. Als we op de aanbevolen twee mijl uit de kust langs het eiland varen zijn de ruines van de in 1997 door de uitbarsting verwoeste stad Plymouth goed te zien.
In de luwte van het eiland moet de motor heel even bij om ons uit de windstilte te krijgen. Maar eenmaal weer in vrije wind lopen we over een aangename zee een rustige zesenhalve knoop. Als ik de trimtabel van de boot er op na sla zou dat sneller moeten kunnen, maar met een - ondanks de extra straffe aangebrachte antifouling - aangegroeid onderwaterschip, de stroom opwekkende DuoGen achter de boot, een high-aspect fok en een preventief rif in het grootzeil valt deze snelheid eigenlijk niet eens tegen met gemiddeld 15 knopen wind.
Dat het preventieve rif er niet onnodig in zit blijkt maar weer als we eind van de middag het sombrerovormige eiland naderen en in vlagen 25 knopen wind om de oren krijgen.
Na precies 11 uur zeilen varen we om vijf uur de ankerplaats van Charlestown, Nevis binnen. De ankerplaats voor de stad blijkt te zijn opgeheven en jachten worden verzocht een meerboei op te pikken bij Pinney's Beach, even verderop.

De volgende dag waait het hard, is het bewolkt en we vinden het zelfs koud. Met de bijboot varen we - duikende pelikanen ontwijkend - naar de kant voor het papierwerk. Via Customs gaat het naar Immigration voor een stempel in ons paspoort, die we op het politiekantoor kunnen krijgen. Tenslotte melden we ons bij de Port Authority waar de dienstdoende officier vindt dat we met onze 11m80 in de klasse tot 35 voet vallen. We betalen we de minimumprijs voor twee nachten aan de meerboei. Ik zeg niks...

Als we na de formaliteiten een rondje door Charlestown lopen blijkt het een klein maar levendig stadje te zijn vol koloniale gebouwen. Rondstruinend in het stadje komen we terecht op de Agricultural Fair, waar honden, koeien, planten en eten verkocht worden en de opbrengsten ten goede komen aan de naastgelegen school. Big mama's staan kippen te braden en in potten te roeren, lazy papa's hangen met een biertje in de schaduw, kinderen in schooluniform all over the place en een steelband zorgt voor de muzikale omlijsting.
Tegen beter weten in eten we vanavond bij de chinees (ja, ook hier) maar ook nu weer blijkt de Sate Chicken niet de kipsate te zijn waar we op hoopten...
Terug aan boord blijken we een perfecte internetverbinding te hebben dus zetten we meteen de laatste berichten online. De verbinding blijkt zo goed te zijn dat we een paar afleveringen van Bananasplit via Uitzendinggemist.nl kunnen kijken. Oude tijden herleven! Morgenochtend door naar St. Kitts, aan de overkant, eens kijken of we een plekje kunnen vinden tussen de cruiseschepen.

Comment Notification Subscription

You have been unsubscribed from email notifications for any future comments to this post.

Reacties

tom, eveliene en muis 
maandag 30 maart 14:04 #

Allereerst: er moeten meer foto's van pelikanen komen! Smile Tom is ontzettend pelikaan-fan, dus meer daarvan (oh en ik denk dat muis ook wel wat vogel-foto's kan waarderen). En of all programs kijken jullie ergens in de cariben naar...bananasplit?????

tom, eveliene en muis 
dinsdag 31 maart 11:13 #

Er moeten meer van die geweldige Pelikaan foto's komen! Wat ontzettend stoer. Ook Muis vind vogel foto's in het algemeen wel interessant!

Reacties zijn gesloten

Welkom op Sailinglive.nl

In de zomer 2008 vertrokken we voor een reis met onze zeilboot Live, een Baltic 39 uit Zierikzee. Langs de westkust van Europa zeilden we naar het zuiden om vervolgens de Atlantische oversteek te maken naar de Caribbean, waar we een jaar lang hebben rondgezeild. Daarna ging het via Cuba naar de Verenigde Staten. In mei 2010 zeilden we de Oosterschelde weer op een keerden na duizenden zeemijl weer terug in onze thuishaven.

Laatste reacties