22 mrt 2009

Welcome to the jungle!

Als we na het inklaren weer aan boord zijn, worden we begroet door Roots, die ons voor een all-in prijs van 35 US$ per man een eilandtoer aanbied naar de Victoria Fall en de Emerald Pool. Het lijkt ons een schappelijke prijs voor een dag vermaak, dus gaan we akkoord en worden we de volgende dag om negen uur opgehaald aan boord. Helaas ontstaat daardoor 's ochtends een opstootje tussen de boatboy die ons hielp met de meerboei en Roots, omdat zijn business is weggekaapt. Ook op het water is het hier een jungle, blijkbaar.

Met vier engelsen van een naburige boot stappen we in de taxi van Fly, die ons over een lange, stijle kronkelwegen langs de ruige zuidkust van Dominica rijdt. Af en toe stopt hij om ons zijn dorp te laten zien, om theebladeren voor ons te plukken zodat we zelf bush-tea kunnen maken, of om een kokosnoot voor ons te slachten. Al sinds de Tobago Cays vroeg ik me af hoe het zit met kokosnoten en kokosmelk, maar Fly legt het ons haarfijn uit. Voor de kokosmelk (die in de verste verte niet lijkt op de kokosmelk uit een blikje) worden de kokosnoten uit de boom geplukt en met een groot mes "open gechopt". Eigenlijk moet er dan rum en cola bij, maar wij drinken hem puur. Pas als de noten van de boom gevallen zijn kunnen ze voor de witte kokos gebruikt worden. Wanneer dan de buitenste schil van de noot gepeld wordt (en dat valt niet mee) komt de rijpe, harige noot die bij ons in de schappen ligt tevoorschijn.
Het is erg leuk om te zien dat het hier heel gebruikelijk is om een noot te plukken als je dorst hebt. Je klimt in een palmboom, plukt een noot, kapt het topje eraf en drinkt de noot leeg. Daar staan we dan met twee flessen water in onze rugtas...

Uiteindelijk brengt de bergrit ons bij Moses - geen plaats maar een echte rastafari. Moses beschouwt de Victoria Fall als zijn achtertuin; een uitloper van zijn schitterend onderhouden moestuin waar werkelijk alles groeit en bloeit.
Er ontstaat verwarring over wie de gids betaalt, een vervelende situatie omdat wij van mening zijn dat we een all-in prijs betalen. Helaas is Moses zo verlegen met de situatie dat hij ons geen lunch aanbiedt. Erg jammer want dat schijnt een bijzondere ervaring te zijn. Uiteindelijk komen we een prijs (voor 20EC$ pp blijkt het achteraf een koopje) voor gids Jeff overeen en gaan we de bush in. Al hikend banen we ons een weg langs de White River. Het water in de rivier vindt zijn oorsprong in het Boiling Lake, een paar kilometer verderop, en is wit van kleur als gevolg van het hoge zwavelgehalte. Afwisselend lopen we door de woeste jungle en steken meerdere malen wadend of springend van steen naar steen de rivier over om uiteindelijk bij de hoogste waterval van Dominca te komen. Het is een geweldig gezicht als het water zich met een bulderend geraas vanaf een hoogte van 60 meter in een klein meer stort.

Terug in de taxi brengt onze chauffeur ons naar de Emerald Pool, een klein meertje onder een waterval in het Morne Three Pitons National Park. Het zoveelste Unesco Werelderfgoed dat we tijdens onze reis bezoeken. De waterval valt ons wat tegen in vergelijking met de waterval die we eerder vandaag zagen, maar de korte boswandeling door het regenwoud maakt veel goed.
Terug in Roseau legt boatboy Roots ons uit dat de gidsdiscussie op een misverstand berust. Met verontschuldigingen en een korting maakt hij het goed en hebben wij voor nog geen 30 US$ een geweldige dag gehad!

Comment Notification Subscription

You have been unsubscribed from email notifications for any future comments to this post.
Reacties zijn gesloten

Welkom op Sailinglive.nl

In de zomer 2008 vertrokken we voor een reis met onze zeilboot Live, een Baltic 39 uit Zierikzee. Langs de westkust van Europa zeilden we naar het zuiden om vervolgens de Atlantische oversteek te maken naar de Caribbean, waar we een jaar lang hebben rondgezeild. Daarna ging het via Cuba naar de Verenigde Staten. In mei 2010 zeilden we de Oosterschelde weer op een keerden na duizenden zeemijl weer terug in onze thuishaven.

Laatste reacties