25 feb 2009

With a little help from my friends

Samen met Ton, die speciaal voor ons is teruggekomen uit Martinique, onderzoeken we de motor op het mechanisch ratelende geluid. We halen de motor los van de saildrive, en onderzoeken elk potentieel rammelend onderdeel, maar we kunnen niks vinden dat het geluid mogelijk kan veroorzaken. Nu we toch bezig zijn verversen we meteen de olie en brandstoffilters en als we daarna de motor weer starten loopt die als een zonnetje. We proefvaren de haven uit - niks geen ratelend geluid meer te horen - en gaan in de baai voor anker zodat Ton ook de saildrive en de schroef onder water kan bekijken, maar ook daar is niks te vinden. De motor is van top tot teen onderzocht en heeft in ieder geval zijn onderhoudsbeurtje weer gehad (Ton bedankt!) maar vreemd is het wel.

Als we weer in de haven liggen klopt de schipper van de boot naast ons aan, of wij de Live zijn en of we een pakketje uit Martinique verwachten, hij heeft de nieuwe spanners meegekregen waar we al bijna twee weken op wachten. Na ons vertrek uit Martinique is de bevolking daar in staking gegaan en worden tankstations en winkels niet meer bevoorraad. Gelukkig hebben wij er nog net een leuke tijd gehad, want nu schijnt het er niet echt gezellig meer te zijn!

Omdat we er veel wind en swell verwacht wordt en het op een rollende boot niet echt fijn masthangen is gaan we de haven weer in om de nieuwe intermediates (tussenverstaging) en wantspanners te monteren. Deze zijn snel gemonteerd maar, zoals inmiddels gebruikelijk, past ook vandaag niks in één keer en blijken de spanners een paar centimeter te lang te zijn; zagen dus.
Omdat, sinds de mast erop ging, deze al iets te ver naar achteren stond, willen we deze ook meteen rechtzetten nu de verstaging los staat. Daarvoor moet het voorstag meer op spanning worden gebracht en de rubbers van de mastdoorvoer worden vervangen. Dat laatste is zo gebeurd (met wat zeepsop schuiven die er zo tussen) maar het verstellen van het voorstag blijkt een mission impossible. Volgens de handleiding van ons ProFurl rolreef systeem is het een kwestie van twee inbusbouten losdraaien zodat het rolprofiel omhoog kan schuiven maar als deze zelfs met de slagschroevendraaier (nooit van het bestaan geweten) van Sipko niet los zijn te krijgen (zout, roestvrijstaal en aluminium zijn niet zulke goede vrienden) besluiten we het voorstag maar te laten voor wat het is.
Nadat Ascha me een aantal keer de mast in en uit gehesen heeft en een middag mast trimmen staat deze weer recht en in profiel, dus kan er weer een klus van de lijst!

Tijdens het ophalen van het anker is in Martinique de ankerketting achter de kettingsteker (die zorgt er voor dat de ketting mooi over de lier loopt) blijven hangen, met een afgebroken kettingsteker als gevolg (wie maakt er nou een ankerlier van aluminium *$#@!). In plaats van netjes van de lier af te glijden rolt de ketting nu om de lier heen in een dikke knoop, dus moeten we nu met de hand de ketting geleiden. Dat is niet echt bevorderlijk voor de vingertjes dus bedenken en maken we samen met Sipko een oplossing daarvoor. With a little help from my friends...

Intussen hebben de motor, de verstaging en harden wind en regen (ja, ook hier in de Carieb is het niet altijd zomer!) ons twee weken langer dan gepland in Rodney Bay Marina gehouden dan gepland, maar vandaag kunnen we dan eindelijk het water weer op. Trinidad (het carnaval daar is intussen afgelopen), Tobago en Grenada laten we voor wat het is, morgen vertrekken we voor de 100 mijl naar Carriacou en gaan komende weken op ontdekkingsreis door The Grenadines!

Comment Notification Subscription

You have been unsubscribed from email notifications for any future comments to this post.

Reacties

Ron 
vrijdag 27 februari 13:51 #

Hallo luitjes,
Alvast Van harte gefeliciteerd met Ody,hoop dat alles prima met jullie gaat.
Hier op Nieuwerkerk is alles oke en hebben het allemaal druk(zoals altijd).
Gaan morgen een leuk feestje bij Oby bouwen en zullen aan jullie denken( we nemen een lekkere borrel).
Veel plezier,geniet op jullie ontdekkingsreis in de Grenadines.
Groetjes Dikke kussen van ons allemaal van uit een nat Nieuwerkerk. Miranda.XXX

Reacties zijn gesloten

Welkom op Sailinglive.nl

In de zomer 2008 vertrokken we voor een reis met onze zeilboot Live, een Baltic 39 uit Zierikzee. Langs de westkust van Europa zeilden we naar het zuiden om vervolgens de Atlantische oversteek te maken naar de Caribbean, waar we een jaar lang hebben rondgezeild. Daarna ging het via Cuba naar de Verenigde Staten. In mei 2010 zeilden we de Oosterschelde weer op een keerden na duizenden zeemijl weer terug in onze thuishaven.

Laatste reacties