16 jan 2009

De Grote Oversteek dag 14 - Alles of niets

Tergend langzaam tikken de mijlen onder ons weg. De wind is intussen afgenomen tot 10, met moeite 12 knopen (amper 3 bft) en dat is voor onze zwaar ondertuigde boot te weinig om voor de wind een beetje snelheid te maken. Even valt de wind helemaal weg en we starten de motor. Als 's avonds om tien uur de wind iets is aangetrokken zeilen we we weer, maar hard gaat het niet. Met net 100 mijl te gaan overwegen we de motor te starten, maar met 20 uur motoren in het vooruitzicht zien we daar van af.

Voor het eerst deze oversteek is het een rustige, heldere avond. Een heel licht briesje duwt ons voort en er staat zo'n rustige deining dat het lijkt of we op een binnenmeertje varen. Er is nog geen maan en het uizicht op de sterrenhemel is dan ook geweldig!

In het ARC oversteekboek las ik dat de beste vistijden 3 uur na zonsopgang en 3 uur voor zonsondergang zijn, dus ik waag nog eens een gokje. De laatste inktvis, die ik in Madeira gekocht had, gaat in een alles-of-niets poging aan de lijn en vier ik langzaam uit. De lijn hangt nog geen half uur uit als er hard aan de hengel gerukt wordt. De hengel staat zo krom als een hoepel en de lijn is niet binnen te draaien. Ik draai de slip wat losser en langzaam loopt de lijn wat af, maar als ik op een rustig moment de slip aan draai staat trekt de hengel weer helemaal krom. Dit is een grote! Een meter of vijftig achter de boot zie ik een hoop gespartel en plots breekt de lijn op de wartel. De wartel zit er nog aan, maar het inktvisje verdwijnt met zijn belager de diepte in. Dat vissen heeft onderhand meer gekost dan het heeft opgeleverd, troost Ascha me...

Als ik even later het zeil iets wil bijtrimmen voor de licht toegenomen wind, zie ik plots dat de reeflijn is gebroken op het reefoog in het zeil. Werkelijk alles schavielt kapot tijdens een grote oversteek, door druk of geklapper van de zeilen, de bewegingen van de boot en de golven. Gelukkig is het even rustig en kan ik de reeflijn opnieuw inscheren, in harde wind had dat anders geweest!

Dit etmaal was goed voor een recordafstand van 97 mijl. Gezien het lichte weer toch best nog een aardige voortgang. Voor donker aankomen op Barbados zit er vandaag helaas niet meer in met nog 40 mijl te gaan.

Comment Notification Subscription

You have been unsubscribed from email notifications for any future comments to this post.
Reacties zijn gesloten

Welkom op Sailinglive.nl

In de zomer 2008 vertrokken we voor een reis met onze zeilboot Live, een Baltic 39 uit Zierikzee. Langs de westkust van Europa zeilden we naar het zuiden om vervolgens de Atlantische oversteek te maken naar de Caribbean, waar we een jaar lang hebben rondgezeild. Daarna ging het via Cuba naar de Verenigde Staten. In mei 2010 zeilden we de Oosterschelde weer op een keerden na duizenden zeemijl weer terug in onze thuishaven.

Laatste reacties