17 jan 2009

De Grote Oversteek dag 15 - Laaaand in ziiicht!

Elke keer hopen we dat de wind aanhoudt als bij een bui de wind iets aantrekt, maar helaas verdwijnt na elke bui ook de wind elke keer, ons achterlatend met klapperende zeilen. Met om twee uur nog 40 mijl te gaan halen we het - ook motorend - niet om voor donker aan te komen, dus leggen we ons er bij neer dat we nog één nacht op zee zullen zijn.

Nu ik al mijn nep-inktvisjes verspeeld heb, gooi ik rond half vier de nepsardine nog maar eens uit. Eerder was die al goed voor orka's, wie weet wat het nu oplevert! Ik ben nog aan het uitvieren als de ljin ineens rap van de molen afloopt en ik gespartel achter de boot zie. De vangst, die zich makkelijk laat binnenhalen, wordt verwelkomd met een  "jonkie" en een borrel jenever helpt hem en pijnloos naar de vissenhemel. Het blijkt om een goudmakreel te gaan - ook bekend als dorado of mahi-mahi - en tien minuten later liggen er vier heerlijke visfilets in de koelkast.

Met een uitbundig "Laaand in ziiicht!" is het Ascha die als eerste Barbados aan de horizon ziet verschijnen. Als we even later de lichtjes van het eiland zien, de vliegtuigen zien opstijgen en de vissersbootjes om ons heen verschijnen komen we na 15 etmalen op zee weer in de bewoonde wereld.

's Nachts nemen we allebei een korte wacht om vervolgens bij het eerste daglicht de haven Bridgetown in te varen. Hoewel er geen faciliteiten voor jachten zijn moet je de haven in om de formaliteiten te regelen voordat je het anker mag laten vallen in Carlisle Bay. Aan de voor grote schepen ingerichte kade meren we af naast een joekel van een cruiseschip en maken een rondje langs de verplichte instanties. Via de Health Officer gaat het langs Customs, Immigration en tenslotte de Port Authority maar dan zijn we ook officieel ingeklaard en een stempel in ons paspoort rijker.
Als we de eenmaal wakker gemaakte beambte van de Port Authority vragen we water kunnen tanken, komt die na even nadenken met een buitenkraantje en een verlengslang aan, zodat we meteen onze lege watertank kunnen vullen.

Na het inklaren en water tanken varen we de haven uit en varen de hoek om, naar Carlisle Bay, waar we uitbundig worden verwelkomd door Ank en Keimpe van de Gaia, waar we tegelijk mee vertrokken uit Mindelo en die hier twee dagen eerder arriveerden.

Na 15 etmalen (16 dagen en 15 nachten) en 2011 mijl laten we na een lange, moeizame oversteek ons anker vallen tussen de schildpadden in het turkoise water van Carlisle Bay, Barbados. We did it! Nu eerst champagne, een duik in het warme water en dan aan de rum-punch!

Comment Notification Subscription

You have been unsubscribed from email notifications for any future comments to this post.
Reacties zijn gesloten

Welkom op Sailinglive.nl

In de zomer 2008 vertrokken we voor een reis met onze zeilboot Live, een Baltic 39 uit Zierikzee. Langs de westkust van Europa zeilden we naar het zuiden om vervolgens de Atlantische oversteek te maken naar de Caribbean, waar we een jaar lang hebben rondgezeild. Daarna ging het via Cuba naar de Verenigde Staten. In mei 2010 zeilden we de Oosterschelde weer op een keerden na duizenden zeemijl weer terug in onze thuishaven.

Laatste reacties