6 jan 2009

De Grote Oversteek dag 4 - Alarm

Op deze oversteek passeren we 3 tijdszones. Op de Kaapverden zaten we op UTC-1 (in Nederland is het in de winter UTC+1, dus twee uur later), in de Caribbean leven ze UTC-4. Om op Barbados een jetlag boatlag te voorkomen en de zon 's ochtends en 's avonds op ongeveer dezelfde tijd op en onder te laten gaan zetten we elke 15e lengtegraad de klok een uur terug. Vandaag passeren we de 30 graden west, dus verzetten we de tijd naar UTC-2.

Het is warm, de zeegang is iets afgenomen en we varen weer vol tuig. We zitten eindelijk eens lekker buiten en genieten van onze tosti als het AIS alarm afgaat. Een (vracht?)schip op 16 mijl dat zover achterlangs zal gaan dat we het met het blote oog niet kunnen zien. De Gaia kunnen we met het blote oog nog net zien, ze varen op een afstand van ongeveer mijl 6 naast ons.

's avonds eten we het restje macaroni op, samen met een krop Kaapverdiaanse sla die we nog net van de bedervingsondergang hebben kunnen redden. Dat ging helaas niet met het restje wortelen, de helft van de tomaten en een paar mandarijnen. Verse, houdbare groenten en fruit zijn op de Kaapverden lastig te verkrijgen en alleen een paar mandarijnen en de uien zijn nog goed.

De wind was vandaag zo rustig dat we besluiten niet te reven voor de nacht om zo toch nog wat snelheid in de boot te kunnen houden. Met de vrees voor squalls (korte heftige regenbuien die gepaard kunnen gaan met veel wind)  slaap ik niet echt lekker, zeker niet zeilend met vol tuig op. Van een boot weten we dat die deze oversteek in een squall de mast verspeeld hebben en een vriend heeft in 55 knopen wind zijn grootzeil aan flarden zien gaan. Als Ascha me tegen middernacht roept voor een squall-alarm besluiten we alsnog een rif in het groozeil te leggen (ideaal dat het deklicht weer werkt!). De hele nacht trekken er donkere wolken over maar meer dan wat spatjes regen en een paar knopen meer wind komen er - gelukkig - niet uit.

Afgelopen etmaal was, hoewel de wind tussen de 12 en 20 knopen zat, toch goed voor 166 mijl en 1372 mijl te gaan.

Comment Notification Subscription

You have been unsubscribed from email notifications for any future comments to this post.
Reacties zijn gesloten

Welkom op Sailinglive.nl

In de zomer 2008 vertrokken we voor een reis met onze zeilboot Live, een Baltic 39 uit Zierikzee. Langs de westkust van Europa zeilden we naar het zuiden om vervolgens de Atlantische oversteek te maken naar de Caribbean, waar we een jaar lang hebben rondgezeild. Daarna ging het via Cuba naar de Verenigde Staten. In mei 2010 zeilden we de Oosterschelde weer op een keerden na duizenden zeemijl weer terug in onze thuishaven.

Laatste reacties