11 dec 2008

Shitklusjes

Koop een boot, werk je... Juist. Aan een boot heb je altijd werk, maar wanneer je wilt vertrekken met een boot wordt het één groot klusproject. Dan ben je vertrokken en denk je even klaar te zijn, maar nee hoor, dan begint het pas. Alles gaat stuk aan boord, lijkt het wel. Is het niet door de wind, dan zijn het wel de golven of het allesvernietigende zout die je bootje slopen. En niet alleen wij hebben er last van, iedereen hier in de haven van San Sebastian is er druk mee. "Cruising is doing boat maintenance in exotic places" las ik laatst ergens, dat zit er niet veel naast.

Het weer hier is ook nog niet volgens de folder die ze ons hebben laten zien. Het lijkt wel of we overal achter het seizoen aan varen. Ten opzichte van het weer in Nederland zullen we niet klagen, maar korte-broeken-weer is het zeker niet elke dag. Hier in de haven is het bijna dagelijks bewolkt en staat er steeds een harde wind. Zelfs de locals hier roepen dat het weer in de war is. Ik zou bijna gaan denken dat er iets achter onze boot hangt...

Goed weer dus om het lijstje van klusjes-die-voor-de-grote-oversteek-gedaan-moeten-worden af te gaan. Een doorgeschavielde relingdraad vervangen, de voetpomp uit de WC verplaatsen naar de keuken en aansluiten op de zoutwateraanvoer, zodat we niet onnodig zoetwater hoeven te verbruiken. De bilge schoonmaken en de bimini (zonnetent) optuigen zodat we straks in en onderweg naar de tropen in de schaduw kunnen zitten (al kunnen we ons daar nu nog geen voorstelling van maken met het herfstweer hier). De mast in voor mast- en tuiginspectie, een extra val inscheren en als ik dan toch in de mast zit dan ook meteen het deklicht vervangen. Dat was eerder gemaakt, maar toen deze eindelijk weer in de mast zat is de lamp doorgebrand, zo lijkt het.
Tenslotte blijft er nog een flinke shitklus over. Normaal gesproken heeft de toiletpomp aan boord een standje water-aanzuigen en water-wegpompen, maar al sinds ons vertrek maakt het niet uit welk standje je gebruikt, de pomp blijft water aanzuigen. Als je maar harder pompt dan dat de pomp water aan kan zuigen gaat het wel goed, maar handig is anders. Als het toilet, dat naast ons bed zit, ook nog gaat stinken en het lijkt alsof je in een openbaar toilet ligt te slapen wordt het tijd voor actie. Terwijl Ascha het pompje ontdoet van kalkaanslag en andere niet nader te definieren rommel peuter ik de oude afvoerslang eruit en de nieuwe erin. De pomp wordt voorzien van nieuwe rubbers en afdichtingsringetjes en met het afgebroken onderdeeltje dat Oby eerder meenam werkt de pomp weer als nieuw!

Om straks tijdens de oversteek niet elke dag van mijn visvangst - meer dan een paar makrelen is dat nog niet geweest, maar volgens een kenner in Madeira heb ik nu "the works" gekocht, dus we gaan het beleven - afhankelijk te zijn hebben we inkopen gedaan bij de lokale supermarkt. Met twee karren zijn we twee keer naar de haven gereden. Eerst twee karren vol water; behalve de 180 liter in de watertank hebben we nu 120 liter in grote 8 liter flessen en nog een keer ruim 120 liter in 1,5 liter flessen. De tweede rit zaten de karren vol met broodvervangers, groente- en fruitconserven, pastasauzen en kant-en-klaarmaaltijden. Honger en dorst hoeven we voorlopig dus niet te hebben.

Nu maar afwachten tot de wind gunstig is om de oversteek naar de Kaapverden te wagen. Voor komend weekend zal dat niet zijn, dan komt er een dikke bries over ons heen waar we liever niet in terecht komen, maar tot die tijd zijn er vast nog wel wat andere shitkusjes te doen...

Comment Notification Subscription

You have been unsubscribed from email notifications for any future comments to this post.

Reacties

Paul Huijskens 
donderdag 11 december 22:57 #

Kom kom kom Marcel, wij hier maar genieten van jullie avontuur. En jahh zelfs zo nu en dan een beetje jaloers zijn! Ik wou dat ik niets anders te doen had dan een beetje aan m n bootje klussen. Probeer je eens voor te stellen hoe het is om hele dagen in het gareel te lopen van de moderne manager met de kwaliteiten van een makreel. Het is hier ook niet altijd afterparty van een mosselrace! Wat betreft jullie avontuur, ik vind het geweldig en geniet iedere keer weer van de nieuwe verhalen, verborgen talent van jou of Ascha!
Ik wens jullie succes met de klussen en nog meer met de oversteek want het is potverdomme nie niks.
En tot slot schijten in de natuur is de meest hygienische manier om naar toilet te gaan!!!!
Zijn er al een paar probleempjes "opgelost".

Groetjes uit Goes,

Paul          

vrijdag 12 december 02:00 #

Dank je Paul, soms moet je even relativeren, inderdaad Wink

Berend 
zaterdag 13 december 15:25 #

Hoi boppers,

Leuk om die vlag weer terug te zien, goede herinneringen...

Ik neem aan dat jullie ook een aandenken hebben achter gelaten.

Veel scces met de oversteek naar de Kaap Verdies, ook wel 'De Maan'.

Gr. Berend

lisette en Frederik 
zaterdag 13 december 20:03 #

Hèhè, jullie zijn verdorie al ferm opgeschoten, en ja kakapproblemen, zijn nu eenmaal eigen aan een boot, daar weten wij alles van! Tot Frederik de handige de ultieme oplossing had gevonden een chemische zij natuurlijk afbreekbaar product erin gekapt te hebben , is alles voorbij!
Het weer is hier ook niet best hoor, een paar weken geleden hebben we voor ons 70kilometer te verplaatsen ongeveer 4uur gereden,,,,,,,,ongeveer het tempo van een zeilboot!!
Geniet van jullie shitklusjes!!!
doei!!!
lis en Fredrik

Reacties zijn gesloten

Welkom op Sailinglive.nl

In de zomer 2008 vertrokken we voor een reis met onze zeilboot Live, een Baltic 39 uit Zierikzee. Langs de westkust van Europa zeilden we naar het zuiden om vervolgens de Atlantische oversteek te maken naar de Caribbean, waar we een jaar lang hebben rondgezeild. Daarna ging het via Cuba naar de Verenigde Staten. In mei 2010 zeilden we de Oosterschelde weer op een keerden na duizenden zeemijl weer terug in onze thuishaven.

Laatste reacties