27 nov 2008

Vakantie op Madeira

Zoals alle vakanties is ook dit weekje op Madeira om gevlogen. Na een dagje acclimatiseren en de hoofdstad Funchal bekeken te hebben (zondag, dus alles gesloten) zijn we maandag met de kabelbaan omhoog gegaan naar het aangrenzende dorpje Monte. Het dorpje is mooi gelegen en overal heb je een prachtig uitzicht over het lager gelegen Funchal.
Eenmaal boven moet je ook weer naar beneden. Dat kan met een toboggan, een houten slee die door twee carreiros naar beneden geleid wordt, of te voet. Wij kiezen voor het laatste, een flinke wandeling omlaag dus, maar wel een met schitterende uitzichten, prachtige huizen en steile straatjes. En overal, in parken maar ook gewoon langs de weg, groeien planten en bloemen die je bij ons alleen in de huiskamer vindt. Zelfs de mandarijnen en bananen groeien hier gewoon aan de bomen in de tuin!

Om wat meer van het eiland te zien hebben we een bustrip gemaakt naar Porto Moniz, aan de westkant van het eiland. De busrit was een attractie op zich. In 3 uur tijd rijdt de bus (lijn 80) met verschillende tussenstops door leuke dorpjes, over smalle kustweggetjes, langs steile afgronden naar de westkant van het eiland.
In Porto Moniz dat, behalve in rotsen uitgesleten zwembaden, niet veel te bieden heeft konden we even rondkijken voordat de volgende bus (lijn 139) ons door het groene hart van Madeira weer terugbracht naar Funchal.

Madeira staat bekend om de levada's, irrigatiekanalen waarmee het water van de vochtige noordkant naar de drogere zuidkant van het eiland getransporteerd wordt. Langs een aantal van deze levada's lopen mooie wandelroutes, dus staan we 's ochtends vroeg op om de bus te nemen naar het startpunt van één van de wandelroutes in de bergen.
Een blik naar boven maakt ons duidelijk dat we het vandaag rustig aan kunnen doen. Terwijl in Funchal de zon schijnt en het heerlijk warm is hangen de bergen in een dikke laag wolken. Mist en regen dus en de levada's doen dan wat ze moeten doen, water transporteren. Omdat de wandelroutes dan glijbanen worden besteden we de dag aan kleine klusjes en in de middag in het winkelcentrum van Funchal, dat al helemaal in kerstsferen is. Overal kerstbomen, kerststerren, kerstverlichting, kerstwinkels, kerstmannen en kerstmuziek. Daar loop je dan in je korte broek.

Als het weer in Funchal het een dag laat afweten nemen we de bus naar Santana. De busrit (lijn 103) voert ons door het hart van het eiland langs groene bergen en dalen over slingerpaadjes naar Santana. We komen langs Ribeiro Frio, het startpunt van de wandelroute die we wilden lopen, maar ook vandaag regen en mist in de bergen.
Santana is bekend vanwege de typisch Madeiriaanse huisjes maar stelt verder weinig voor. Een half uurtje later vertrekt de bus (lijn 53) die ons via de oostkant van het eiland weer terug naar Funchal rijdt.

En zo is het inmiddels weer zaterdag en bereiden we de oversteek naar Tenerife voor. Een tocht van ongeveer 260 mijl en met een koers 170 graden bijna zuid. Madeira was een hoogtepunt op onze reis tot nu toe, een prachtig eiland waar we zeker nog een keer naar terug gaan!

Comment Notification Subscription

You have been unsubscribed from email notifications for any future comments to this post.

Reacties

Arnaud, Eerde en Patricia 
donderdag 27 november 09:59 #

Hoi Marcel en Ascha,

Zo te zien vermaken jullie je wel! Mooi eiland Madeira.
We lezen jullie verhalen regelmatig! Veel plezier nog!
En geniet er van!! Groetjes vanuit het regenachtige Schiedam van je oude PAS collega's Arnaud,Eerde en Patricia

Reacties zijn gesloten

Welkom op Sailinglive.nl

In de zomer 2008 vertrokken we voor een reis met onze zeilboot Live, een Baltic 39 uit Zierikzee. Langs de westkust van Europa zeilden we naar het zuiden om vervolgens de Atlantische oversteek te maken naar de Caribbean, waar we een jaar lang hebben rondgezeild. Daarna ging het via Cuba naar de Verenigde Staten. In mei 2010 zeilden we de Oosterschelde weer op een keerden na duizenden zeemijl weer terug in onze thuishaven.

Laatste reacties