24 okt 2008

Cascais - Lagos; de laatste kaap

"Balticon Antwerp, Balticon Antwerp this is sailing yacht Live". Geen reactie. Op de radar zie ik dat het vrachtschip inmiddels op minder dan een mijl afstand genaderd is en buiten zien we zijn rood en groene navigatielichten, recht vooruit. Het vrachtschip ligt duidelijk op ramkoers. Weggijpen naar bakboord is geen optie, daar vaart een visser op en neer met zijn sleepnetten. "Balticon Antwerp, Balticon Antwerp this is sailing yacht Live, what are your intentions?", probeer ik na drie keer nog eens. Nog steeds geen reactie. Er zit niets anders op dan flink op te loeven, de schoten aan te halen en snel voorlangs het vrachtschip over te steken.
Als kort daarna op een paar honderd meter het schip ons voorbij vaart en ronkend in de nacht verdwijnt klinkt het "Who was calling Balticon Antwerp?" door de marifoon. "No problem", natuurlijk had de stuurman ons gezien, hij had ons al een uur in de gaten. Wij hem ook, dankzij AIS en de radar, maar het is merkwaardig dat hij niet reageerde op mijn oproepen, en ons zo kort bij passeerde.

Het is even voor middernacht en we varen ter hoogte van Sines. Na bijna twee weken hebben we Cascais en de Taagmonding verlaten en zetten we koers naar de Algarve. Het is druk met scheepvaart vanavond en vannacht. Op heel onze reis hebben we nog niet zoveel verkeer in de buurt gehad. Als we vlakbij de shipping lanes komen lijkt het wel Space Invaders op de radar, maar op een visser na passeert alle scheepvaart ons op ruime afstand.

Na de close encounter met de Balticon Antwerp heeft Ascha tot een uur of vier vannacht wacht gehouden. Vlak voor Cabo de São Vincente hebben we gewisseld en met de tot dik zes beaufort aangewakkerde wind in de rug stuiven we op de kaap af. Het is de laatste kaap van het Europese vaste land die we passeren. Sinds ons vertrek zijn we al heel wat kapen gepasseerd en bij het naderen van de kaap ga ik ze na in de almanak. Het begon in Frankrijk met Cap Blanc Nez en Cap Gris Nez, gevolgd door Cap d'Antifer, Cap de la Hève en Cap de la Hague. Bij de oversteek van de Golf van Biskaje koersten we op Cabo Prior en passeerden later Cabo Villano, Cabo Toriñana en de beruchte Cabo Finistere. Na Cabo Corrubedo en Cabo Silleiro verlaten we Spanje en varen langs de Portugese kust met Cabo Mondego, Cabo Carvoeiro en Cabo da Roca, Cabo Raso, Cabo Espichel, Cabo de Sines, Cabo Sardão en tenslotte Cabo de São Vincente.

Eenmaal voorbij de kaap is het nog 20 mijl naar Lagos, de eerste haven in de Algarve. De wind is inmiddels afgenomen en onder de beschutting van het land is de golfslag ook verdwenen. Op een aandewindse koers als deze is het leuk zelf te sturen en de zeilen wat te trimmen om net die laatste graad hoogte te varen. In het oosten komt de zon op en net als ik een slok van een hete kop koffie neem duikt naast ons een paar keer een dolfijn op. Welkom in de Algarve, mijn ochtend kan niet mooier beginnen!

Comment Notification Subscription

You have been unsubscribed from email notifications for any future comments to this post.
Reacties zijn gesloten

Welkom op Sailinglive.nl

In de zomer 2008 vertrokken we voor een reis met onze zeilboot Live, een Baltic 39 uit Zierikzee. Langs de westkust van Europa zeilden we naar het zuiden om vervolgens de Atlantische oversteek te maken naar de Caribbean, waar we een jaar lang hebben rondgezeild. Daarna ging het via Cuba naar de Verenigde Staten. In mei 2010 zeilden we de Oosterschelde weer op een keerden na duizenden zeemijl weer terug in onze thuishaven.

Laatste reacties