23 aug 2008

Toch(t) maar niet

Hoewel we naast ontzettend gezellige buren liggen en Lézardrieux best een aardig dorpje is, willen we toch door. Met het idee in het achterhoofd dat we zo snel mogelijk het kanaal uit willen, hebben we twee opties. Of 85 mijl naar L´Aberwrac´h, of 120 mijl naar Camaret sur Mer. Met een gemiddelde snelheid van 6 knopen is dat 14 of 20 uur varen. Rekening houdend met het feit dat we hier pas rond hoogwater weg kunnen en dat we bij daglicht aan willen komen, betekend dat in de avond vertrekken en een nacht op zee.

Afgelopen dagen heeft het hard gewaaid, maar de verwachting is dat gedurende de woensdag de ZW wind afneemt naar 5 bft, 's nachts ruimt naar het NW en verder afneemt naar 4. Prima bezeild dus en een goed windje.

De dag voordat wij aankwamen in Lézardrieux zijn Ton en Barbara met hun True Blue met dezelfde weersverwachting uitgevaren maar twee uur later teruggekeerd. Eenmaal buiten gierde de wind hen met 25-30 knopen (6 tot 7 bft) pal west om de oren. Twee grote zwarte buien uit het westen en oosten leken bij elkaar te komen en de golfslag zette de boot (en da's met 17 meter geen kleintje) op z´n kop.

We besluiten woensdagavond te vertrekken en lachend worden we uitgezwaaid door de True Blue'tjes. Terugkomen is champagne roepen we lachend. Beloofd. We varen in het donker de rivier af en zoeken ons slalommend tussen de meerboeien en voor anker liggende bootjes een weg naar buiten. Het riviertje is nauwelijks beboeid en de paar boeien die er liggen zijn onverlicht. Met een zwak zuidelijk windje achterop varen we in het donker langs île de Bréhat en zetten koers naar open zee. Eenmaal buiten ziet het zwart van de buien, hoekt de wind 90 graden naar het westen giert ons om de oren. Als na een half uur de wind nog steeds structureel boven de 28 knopen zit besluiten we terug te keren. Geen weer om een nacht op zee door te brengen.

De stroom is inmiddels gekenterd en met 3-4 knopen stroom tegen varen we langzaam het riviertje terug op. Eenmaal terug in de beschutting van het land is de wind weg. Even twijfelen we nog, maar we varen door naar de haven. De True Blue'tjes zijn voor ons wakker gebleven en helpen ons af te meren. Dat valt nog niet mee want ook in het haventje stroomt het enorm. We ruimen de boot op en pakken de Champagne. Beloofd is beloofd.

Comment Notification Subscription

You have been unsubscribed from email notifications for any future comments to this post.

Reacties

Eveliene, Tom en Muis 
dinsdag 26 augustus 20:39 #

he, zie ik daar een bekende headlamp? issie een beetje handig?
Nou, jullie hebben het gelezen he, Muizie heeft gezwommen! Ze had dus best meegekund met jullie op de boot Smile
Gelukkig is ze weer helemaal opgedroogd en heeft ze er niets aan over gehouden.
Alles gaat helemaal goed met 'r hoor!

Reacties zijn gesloten

Welkom op Sailinglive.nl

In de zomer 2008 vertrokken we voor een reis met onze zeilboot Live, een Baltic 39 uit Zierikzee. Langs de westkust van Europa zeilden we naar het zuiden om vervolgens de Atlantische oversteek te maken naar de Caribbean, waar we een jaar lang hebben rondgezeild. Daarna ging het via Cuba naar de Verenigde Staten. In mei 2010 zeilden we de Oosterschelde weer op een keerden na duizenden zeemijl weer terug in onze thuishaven.

Laatste reacties