26 aug 2008

Wachten in Camaret

Nu we het kanaal uit zijn, kunnen we door naar de zon. Maar tussen hier en de zon ligt de Golf van Biskaje, niet direct bekend om zijn vriendelijke karakter. De Golf van Biskaje kenmerkt zich door de komvorm met de opening naar het westen, en de grote diepteverschillen tussen de oceaanbodem en het plots rijzende continentale plat. De depressies die langs de golf trekken brengen westenwinden met zich mee, waardoor de kust langs de golf lagerwal wordt en alle veilige havens moeilijk toegankelijk worden. Westenwinden stuwen de golven, die al rollend over de oceaan alle ruimte onder zich hebben, op tot grote hoogte, maar door de plotselinge rijzing van het continentale plat vinden deze geen 5000, maar slechts 150 meter onder zich. Gevolg is dat de golven hoger worden en breken.
De rechtstreekse afstand van Camaret naar La Coruna is ongeveer 350 mijl, voor ons zo'n 60 uur varen. Al een aantal dagen houden we het weer goed in de gaten. Nu is het, dankzij een uitloper van het Azoren hogedrukgebied rustig hier, maar op de kop van Spanje in het zeegebied Finisterre, stormt het. Naar verwachting wordt het vrijdag rustig rond Finisterre en kunnen we woensdag vertrekken. We krijgen dan zelfs wind uit het noordoosten, dus dan is La Coruna prachtig bezeild!

Naast ons liggen Allard en Sjoke, die met hun Horizon onderweg zijn naar Portugal. Gisteren even een biertje gedronken, en dat liep aardig uit de hand, dus doen we het vandaag rustig aan. Even boodschappen doen voor de overtocht, de was doen en de stuurautomaat calibreren. Alles is inmiddels aangesloten en zojuist even een proefvaartje gemaakt, hij doet het perfect. Zelfs de afstandbediening doet het, dus we kunnen van binnen en van buiten de boot draadloos besturen, erg handig!

Comment Notification Subscription

You have been unsubscribed from email notifications for any future comments to this post.
Reacties zijn gesloten

Welkom op Sailinglive.nl

In de zomer 2008 vertrokken we voor een reis met onze zeilboot Live, een Baltic 39 uit Zierikzee. Langs de westkust van Europa zeilden we naar het zuiden om vervolgens de Atlantische oversteek te maken naar de Caribbean, waar we een jaar lang hebben rondgezeild. Daarna ging het via Cuba naar de Verenigde Staten. In mei 2010 zeilden we de Oosterschelde weer op een keerden na duizenden zeemijl weer terug in onze thuishaven.

Laatste reacties