15 aug 2008

Cherbourg - Beaucette; double figures

Het miezert en er hangt een grijze lucht boven Cherbourg als we om 9 uur de haven uitvaren. Afgelopen dagen heeft het hard gewaaid en zodra we achter het schiereiland Contentin op open zee komen is dat nog duidelijk merkbaar aan de zeegang. De wind zit ook vandaag nog in de zuidwest hoek en waait krachtig, rond 5 bft, maar de verwachting is dat die zal afnemen en zal draaien naar het westen in de loop van de dag. Guernsey, ons doel van vandaag, is dan net bezeild.

Zodra we de vuurtoren van Cap de la Hague zien, begint de stroming ons mee te nemen richting de Race of Alderney. Een wildwaterbaan in het groot, als we de Reeds Nautical Almanak moeten gloven:

"This race, characterised by very strong tidal streams, runs SW/NE between Cap de la Hague and Alderney, but its influence extends at least as far as 02 20' W (..) these dangers which cause breaking seas and heavy overfalls should be carefully avoided. In bad weather and strong wind-against-tide conditions the seas break in all parts of the Race and passage is not recommended. Conditions are exacerbated at spring tides."

Met deze kennis in het achterhoofd en een blik op de windmeter die geregeld ruim boven de 20 knopen wijst (dat is 5 bft) en uit ZW richting pal tegen het tij is, overwegen we een rif te zetten. Aan de andere kant, de verwachting is dat wind zal ruimen en afnemen, en we lopen goed. De boot is nog prima in balans al gaat het hard. We varen door en halverwege Cap de la Hague en Alderney gaan we overstag, de Race in. Here we go, let's rock and roll!
We hadden een zee als een kokende soepketel verwacht, maar het valt alles mee. Hoewel de snelheid op de GPS regelmatig in de double figures (dat is 10 knopen of meer) zien gaan, is het water vrij rustig al zie je aan dat het hier hard stroomt. Gelukkig varen we hier vandaag, en niet gisteren toen er heel wat meer wind stond!

Eenmaal voorbij Alderney spuugt The Race ons uit, en hobbelen we al kruisend tegen de afgenomen zuidwestenwind in. Net zo gebruikelijk als de ZW wind voor onze reis door Het Kanaal inmiddels is, is het afnemen ervan vlak voordat we bij de haven zijn. Het laatste uurtje varen we op de motor de Little Russel op, het vaarwater tussen Guernsey en Herm.
In de almanak hebben we gelezen dat de maximum diepte voor de haven van St. Peters Port 1m85 is. Omdat wij daar met onze 2m11 niet inpassen, besluiten we Beaucette Marina in te gaan, op het meest noordelijke puntje van Guernsey. Overal liggen hier rotsen onder water, al dan niet gemarkeerd met boeien of staken, maar al zoekend vinden we onze weg. Vlak voor de haven worden we door de havenmeester opgehaald en tussen de nauwe ingang in de rotsen de jachthaven ingeleid. Eenmaal afgemeerd liggen we midden tussen de hoge rotswanden in een voormalige steengroeve. Helaas kent deze jachthaven, geheel volgens engelse traditie, ook tarieven met double figures...

Comment Notification Subscription

You have been unsubscribed from email notifications for any future comments to this post.

Reacties

Stephanie van verseveld 
zaterdag 16 augustus 09:49 #

Hoi Asha en Marcel,

Op Iris(MCRZ)d'r hyve zag ik een bericht over Asha bij "holland vertrekt"
Omdat ik ook in het MCRZ heb gewerkt heb ik gekeken naar de uitzending, wat een waanzinnig avontuur gaan jullie tegemoed.
Iris heeft deze website doorgemaild zodat ik af en toe eens kan meegenieten van jullie avontuur.
Heel veel zeilplezier, safe trip.
groetjes Stephanie van Verseveld

Reacties zijn gesloten

Welkom op Sailinglive.nl

In de zomer 2008 vertrokken we voor een reis met onze zeilboot Live, een Baltic 39 uit Zierikzee. Langs de westkust van Europa zeilden we naar het zuiden om vervolgens de Atlantische oversteek te maken naar de Caribbean, waar we een jaar lang hebben rondgezeild. Daarna ging het via Cuba naar de Verenigde Staten. In mei 2010 zeilden we de Oosterschelde weer op een keerden na duizenden zeemijl weer terug in onze thuishaven.

Laatste reacties