31 jul 2008

Nous sommes en panne

Toen we gisteren uit St. Valery-en-Caux vetrokken bedachten we dat we precies een week onderweg zijn. En tot op heden gaat het eigenlijk prima. Stiekum schieten we lekker op in dit tempo, en het weer zit ook mee.
Het waait stevig en de koers is stevig aan de wind. Even voor Fecamp neemt de wind toe en komt niet meer onder de 22 knopen (ruim windkracht 5); we zetten een rif. Het zeiloppervlak is iets verkleind, de boot ligt nu beter in balans, maar de snelheid neemt niet af. Inmiddels bouwen ook de golven zich wat op, maar het gaat goed. We varen voorbij "de Olifant" van Etretat, die er vanaf hier alles behalve als een olifant uit ziet.

Voorbij Cap d'Antifer valt de wind binnen een half uur volledig weg. Er staat een vervelende hoge deining, dwars op de stroom en geen wind meer om te zeilen. We starten de motor en gaan richting Honfleur. We horen een vreemde tik in de motor en zetten de motor in de achteruit. De tik verdwijnt en achter ons ziet we iets wegdrijven. Een touw of een net in de schroef, maar gelukkig is het eruit. Kort daarna komt de tik weer terug maar nu heviger. We vertrouwen het niet en zetten de motor in z'n vrij, dan vooruit en dan achteruit. De motor staat te schokken en de saildrive (een keerkoppeling en schroefas in een zeg maar) wordt bloedheet. Wat nu? Geen wind, hoge golven, en we liggen ongeveer in de aanlooproute naar Le Havre, op Marseille na de grootste haven van Frankrijk. We besluiten Le Havre in te gaan, er is daar een grote jachthaven en meer kans op reparatie. Het lukt ons met het beetje wind tot vlak voor de haveningang van Le Havre te komen. Een groot containerschip komt naar buiten en wij starten de motor. Met een hoop kabaal en op minimaal vermogen weten we de jachthaven te in te varen en aan te leggen. Als ik bij het invaren van een vrije box de boot in z'n achteruit zet om af te remmen, reageert de motor niet. Gelukkig hadden we niet veel vaart en met een doffe klap leggen we de boot zonder schade tegen de steiger.

Meteen gaan we op zoek naar een Volvo Penta dealer om een monteur naar de motor te laten kijken. Vanmorgen hebben we een monteur aan boord gehad, en na het horen van de motor schudde die zijn hoofd, "Ces't ne pas bon". Je hoeft geen Frans te spreken om te begrijpen dat dit niet goed zit. Vandaag de hele dag bezig geweest om een afspraak te maken bij een monteur en een kraan, want de boot moet de kant op om de saildrive te onderzoeken.

Gelukkig hebben we internet in de haven, zij het betaald via Net-ABord, dus kunnen we even de achterstand op de website bijwerken, maar liever hadden geprofiteerd van het lekkere weer om verder richting Cherbourg en de kanaaleilanden te komen. Voorlopig lijkt het er echter op dat we nog wel even in Le Havre moeten verblijven. Wordt vervolgd...

Comment Notification Subscription

You have been unsubscribed from email notifications for any future comments to this post.

Reacties

Bas 
donderdag 31 juli 11:51 #

Nogmaals sterkte met de saildrive! En met NetABord, dat ik maar Net-Abort heb gedoopt. Wink

Groetjes vanaf "de overkant" (bewolkt Brighton),

Bas

Joyce 
donderdag 31 juli 15:01 #

Hey luitjes!

Dat is niet zo mooi, pech met de motor! Hopelijk kunnen jullie weer snel varen! Wel heel erg leuk om jullie avontuur te lezen! We hebben ma en di naar NL vertrekt gekeken, maar jullie nog niet gezien. Gister helaas gemist, maar vanavond zitten we weer voor de buis. Volgende week gaan wij ook naar het zuiden. We vertrekken donderdag naar Portugal. Heerlijk!
Groetjes,
Danny, Joyce & Evy

Ineke Roest en Saskia de Bruin 
vrijdag 1 augustus 11:04 #

Allo allo mes amis,

Dat is shit zeg, zo vroeg in de vaart al volvo penta pech.
Als jullie daar toch stil liggen, geniet dan maar lekker van du pain, du vin, et paturain.
Hopelijk zijn die Fransen een beetje snel.
Verder goede vaart, zonder averij en muiterij.

Veel liefs van Ineke R en Saskia B.

marijke 
vrijdag 1 augustus 11:53 #

He As en Marcel,

Vette pech zeg of jullie al niet genoeg gedoe hadden gehad? Ik dacht aan jullie verhalen te lezen dat het best lekker op schoot tot je dit weer hebt, mega balen hoor.. Ik hoop echt dat dit even het laatste ding is wat tegen zit. De verhalen op de site zijn ontzettend leuk om te lezen en de foto's zijn prachtig. Ik ga voor julie duimen dat het qua kosten een beetje mee valt...

Hug, Marijke

Joost & Joke 
zondag 3 augustus 11:20 #

Hallo luitjes,wat een pech met de motor hebben jullie.
Hopelijk kan de schade beperkt blijven zodat jullie weer
vlug kunnen vertrekken. Leuk om jullie via de comp. te
kunnen volgen zo blijven wij en ook oma aardig op de hoog-
te van de belevenissen,want zo je zult begrijpen is ze nog
steeds erg begaan met het wel en wee van de familie.
We hebben net een bakje koffie met haar gedronken en namens haar de hartelijke groeten.Verder hier alles goed
niet echt een stabiele zomer maar het kan er mee door.
Joost is langzaam aan het herstellen van het kapotte
sleutelbeen,erg vlug gaat het niet maar dat zal ook wel
met de leeftijd te maken hebben.
Als volgende week blijkt via de controle dat alles goed is
gaan we nog wel even op vakantie denk ik.
We wensen jullie vanuit een drukke Westhoek het allerbeste
en we houden jullie in de gaten.
Groeten.oma,Joost en Joke.

-

martino 
zondag 3 augustus 12:01 #

Cher amis,
Ca va?
Balen van de motor maar je had ook met windje 6 en slagregen nog in Zzee of over de boelevard in Vlissingen kunnen lopen!! Ruilen?
Te gekke verhalen en ik geniet mee, die live en Asscha gaan goed zeg!
Honfleur doe maar diere...
Salut en nog veel plezier en sterkte met de brommer.
\Martijn

Caroline 
zondag 3 augustus 18:05 #

bonjour,

Nog maar net weg en nu al volop belevenissen!
Veel succes en ik hou jullie website in de gaten!

Groetjes,

Caroline

ron de bruine 
dinsdag 5 augustus 16:41 #

hee luitjes hoe is het schiet het al wat op met de onderdelen ik hoor het wel.

M.Vr.Gr. Ron de Bruine

janet, jaco, mick en tim 
dinsdag 5 augustus 20:26 #

ik lees net even jullie verhalen en als we het geweten hadden, dan hadden we elkaar ontmoet in le Havre. Wij waren daar in de buurt aan het logeren bij vrienden in St Hilaire. Vrijdag hebben we de hele buurt bekeken. We hopen dat de Fransen een beetje snel zijn en dat ze het niet met de Franse slag repareren. Succes en geniet ook gewoon van het vaste land. Viva la France. Wij zijn helaas weer al aan den arbeid. groeten vanuit Zierikzee.

Reacties zijn gesloten

Welkom op Sailinglive.nl

In de zomer 2008 vertrokken we voor een reis met onze zeilboot Live, een Baltic 39 uit Zierikzee. Langs de westkust van Europa zeilden we naar het zuiden om vervolgens de Atlantische oversteek te maken naar de Caribbean, waar we een jaar lang hebben rondgezeild. Daarna ging het via Cuba naar de Verenigde Staten. In mei 2010 zeilden we de Oosterschelde weer op een keerden na duizenden zeemijl weer terug in onze thuishaven.

Laatste reacties