13 mei 2008

Onderwater

Zat na vorig weekend boven water (bijna) alles in de verf, dit weekend was het onderwaterschip aan de beurt. Omdat de huidige laag anti-fouling (aangroeiwerende verf) nog in goede staat was, maar we niet wisten van welk merk en type, hebben we er zaterdag eerst een laag Primocon (primer) opgezet. Met een ochtendje noeste arbeid hebben Martijn en Ascha het onderwaterschip "verzilverd". Intussen heb ik me met de kuipvloer bezig gehouden. Oorspronkelijk zat hier een katrol in vastgeschroefd waarmee de grootschoot getrimd werd. Inmiddels is die katrol overbodig geworden en had nu de functie van tenenstoter. Als gevolg van inwatering is het balsahout dat tussen het polyester laminaat in de kuipvloer zit gaat rotten. Vorig weekend heb ik het rotte hout eruit gepeuterd maar wat eerst een klein gaatje was, is toen een groter gat geworden. Met wat hout en "eplaksie" (epoxy) het ik het gat opgevuld en staat het te drogen. Volgend weekend kan de kuipvloer van antislip worden voorzien, waarmee het schilderwerk is afgerond.

Hoewel dat in eerste instantie niet in de planning lag, zijn we 's middags "even" naar George Kniest gereden, om daar een grote bestelling af te halen. We hadden een hoop dure spullen op de bootschappenlijst staan, dus heb ik een aantal watersportwinkels een offerte gevraagd en "meneer Kniest" was zo vriendelijk om 10-15% korting te geven op het totaal. Enkel het reddingsvlot was niet op voorraad, dat wordt door de fabriek rechtstreeks naar ons toe gestuurd.

Met een stevige kater van de vorige avond - als gevolg van een veel te gezellige barbeknoei - hebben we zondagochted de eerste laag anti-fouling aangebracht. Met hulp van Oby was dat in twee uur tijd gebeurd. Maandagochtend deze exercitie - maar nu zonder kater - herhaald en een tweede laag aangebracht. Voor het best beschermende resultaat raadt International aan om op het onderwaterschip twee lagen aan te brengen en op plaatsen met veel turbulentie (waterlijn, voorkant kiel, roerblad) drie lagen. Met dit warme weer droogt het snel dus 's avonds de laatste laag aangebracht. Gelukkig kwame we met twee 2,5 liter bussen precies uit. Op zout water komt de zelfslijpende International Micron Extra als beste uit de test, en naar verluidt heeft zwarte anti-fouling de minste aantrekkingskracht op aangroei. Op Boot Dusseldorf hebben we anti-fouling voordelig aan kunnen schaffen.

Terwijl de temperatuur in de loods opliep naar 35 graden heb ik voorzichtig het halve interieur moeten slopen om vervolgens met bloed, zweet en tranen de oude dieseltank te verwijderen. Die zat na 28 dienstjaren muurvast, geklemd tussen romp en bank. Over twee weken gaat de nieuwe tank erin en kunnen we in plaats van 100, 200 liter diesel meenemen. Daarmee slaan we twee vliegen in een klap, en een grotere actieradius, en (omdat de motor voorlopig de grootste leverancier van energie is) langer stroom.

Comment Notification Subscription

You have been unsubscribed from email notifications for any future comments to this post.
Reacties zijn gesloten

Welkom op Sailinglive.nl

In de zomer 2008 vertrokken we voor een reis met onze zeilboot Live, een Baltic 39 uit Zierikzee. Langs de westkust van Europa zeilden we naar het zuiden om vervolgens de Atlantische oversteek te maken naar de Caribbean, waar we een jaar lang hebben rondgezeild. Daarna ging het via Cuba naar de Verenigde Staten. In mei 2010 zeilden we de Oosterschelde weer op een keerden na duizenden zeemijl weer terug in onze thuishaven.

Laatste reacties