30 mrt 2008

Waterzooi

Afgelopen weekenden de nieuwe accu’s ingebouwd en letterlijk en figuurlijk vastgesnoerd, die zullen er niet meer uitvallen als de boot onverhoopt op z’n kant gaat (dan hebben we tenslotte al genoeg problemen ;-)  Via de nieuwe hoofdschakelaars zijn de accu’s aangesloten op het stroomverdeelpaneel (leuke voor  Scrabble) en dit weekend is alle oude bekabeling vervangen en alles definitief vastgezet en afgezekerd.  Onze buurboot (hoe toepasselijk, "Waterzooi" genaamd) hebben we blij kunnen maken met de oude lichtaccu's, dat scheelt weer een hoop gesjouw.

Al een tijdje verbazen we ons over de hoeveelheid water die zich in de bilge (diepste punt van de boot waar overtollig water zich verzameld) bevindt. Soms was het zoet, de andere keer zout of brak. Drie weekenden zijn we aan het zoeken waar dat water vandaan steeds vandaan kwam, maar uiteindelijk hebben we de oorzaken gevonden.
1) Afgelopen weken heeft het vaak geregend. Nu kan onze boot dat wel hebben, maar wij hebben een doorgestoken mast. Dat betekent dat de mast niet op het dek staat, maar op de kiel (en dat komt de stijf- en stevigheid ten goede), maar het gevolg is dat de mast op dit moment als regenpijp fungeert. Daar moeten we dus een slimme truuk voor bedenken.
2) Omdat we een tijdje geen stroom hadden, pompten we het overtollig water weg met de handlenspompen, daar hebben we er twee van. Erg handig wanneer je op zee zonder stroom maar met water in de boot zit, maar dan moeten de terugslagkleppen (over Scrabble gesproken, drie keer woordwaarde) het wel doen. Nu sijpelde het weggepompte water weer rustig terug de bilge in.
3) Omdat we dachten dat de watertank leeg was (maar controleer dat maar eens zonder tankmeter, want ook die werkt electrisch), gebruikten we tijdelijk de zoutwater voetpomp in de keuken om te spoelen of handen te wassen. Handig voor op zee, wanneer zoetwater op rantsoen is. Maar toen we steeds zout water in de bilge vonden en geen idee hadden waar het vandaan kwam zijn we de slangen gaan controleren, en al zoekende kwamen we uit bij een lekkende zoutwaterpomp.

Ik dacht dat de kluslijst korter werd, maar helaas, weer drie erbij op het lijstje. Wel zijn de automatische bilgepomp en zoetwaterpomp schoongemaakt en opnieuw opgehangen. Nu hangen ze stevig vast en blijft er wat ruimte over, voorheen was het een herrie en trilde het hele schip als de pomp aanging. We kunnen dus weer electrisch pompen en we hebben weer zoetwater. Achteraf bleek trouwens er nog ruim voldoende water in de tank te zitten, maar Handige Harry had de hoofdkraan dichtgedraaid, toen die met de voetpompen in de weer was...

Comment Notification Subscription

You have been unsubscribed from email notifications for any future comments to this post.
Reacties zijn gesloten

Welkom op Sailinglive.nl

In de zomer 2008 vertrokken we voor een reis met onze zeilboot Live, een Baltic 39 uit Zierikzee. Langs de westkust van Europa zeilden we naar het zuiden om vervolgens de Atlantische oversteek te maken naar de Caribbean, waar we een jaar lang hebben rondgezeild. Daarna ging het via Cuba naar de Verenigde Staten. In mei 2010 zeilden we de Oosterschelde weer op een keerden na duizenden zeemijl weer terug in onze thuishaven.

Laatste reacties