21 mei 2010

Hellevoetsluis – Zierikzee; welkom thuis!

Nadat we betrapt zijn op een ochtend uitslapen, vertrekken we de volgen de dag bijtijds voor de laatste etappe naar Zierikzee. Weer is het een heerlijke rustige dag en samen met een paar andere schepen schutten we vlot naar buiten.

De wind is wat wisselend in sterkte, maar we houden het net zeilende. Bij de Roompotsluis schutten we weer naar binnen en varen het mooiste vaarwater ter wereld binnen. In de verte lonkt de Dikke Toren en even overweeg ik om te keren en weer naar Oostende te varen, maar Ascha stuurt resoluut op ‘s (ei)lands hoogste wolkenkrabber aan.

Talloze keren ben ik het havenkanaal naar Zierikzee in gevaren, maar deze keer is toch bijzonder. Bijna twee jaar geleden voeren we hier naar buiten. Een tocht naar onbekende bestemmingen, van onbekende duur en met een onbekend plan. Als we tijdens deze reis iets hebben geleerd, is het dat plannen altijd wijzigen en met laag water in het zand worden geschreven. Na bijna tienduizend zeemijlen en een geweldig avontuur varen we de haven van Zierikzee weer binnen en komt onze reis met een voldaan gevoel tot een einde. Welkom thuis Live.

  

19 mei 2010

IJmuiden – Hellevoetsluis; weer op bekend water

Waar we rond Cuba en de Verenigde Staten voornamelijk met de Golfstroom te maken hadden, was dat een ander soort stroming dan de getijstromen die we hier op de Noordzee kennen. Even de stroomkaarten bekijken voor vertrek maakt in ons geval het verschil tussen een duwtje in de rug en uitslapen of de stroom op de neus en onnodig vroeg vertrekken.
Om optimaal te profiteren moeten we 3 tot 4 uur na hoogwater weg. En profiteren doen we, want nadat we even voor elf uur vertrokken uit IJmuiden zijn we na tweeen al voorbij Scheveningen. Het zeilt heerlijk over rustig en vlak water en als het niet zo koud was zou ik me afvragen waarom we die oceaan zijn overgestoken!

Omdat het nog vroeg is en we een flinke duw in de rug mee krijgen besluiten we het NSR spektakel te laten voor wat het is en door te varen en de Maasmond over te steken. Nadat we ons netjes gemeld hebben worden we verzocht stand-by te blijven maar de oversteek verloopt rustig, al komt flinke tanker vlak voorlangs varen. We passeren de Tweede Maasvlakte in aanbouw en sturen even later op het Slijkgat aan. Berucht om zijn ondieptes en stromingen. We hebben het tij perfect getimed want met weinig wind en het tij in de rug klokken we onze snelheid over de grond regelmatig boven de 9 knopen!

Het schutten bij de sluis gaat vlot en zo varen we weer op bekend water. We varen Hellevoetsluis binnen en meren af in het oude haventje, waar we even verderop een bekende zien liggen.

  

18 mei 2010

Acclimatiseren in IJmuiden

Het is vroeg in de ochtend als we het haventerrein van IJmuiden op rijden. Voor ons gevoel zeker, met een jetlag van 6 uur vroeger in de benen. We parkeren de auto naast de Donaugracht, die hier gisteren is aangekomen.
Bij het vertrek van de luchthaven van Dublin grapten we naar elkaar dat we goed moesten kijken of we het schip konden zien varen en toen ons vliegtuig boven de Noordzee de landing inzette, zagen we ver beneden ons inderdaad een vrachtschip richting IJmuiden varen. Waarempel waren de drie kranen op het oranje schip van deze hoogte duidelijk te zien, net als de jachtjes die erop vervoerd werden!

Onze Live staat nog precies hetzelfde als hoe we haar achterlieten, stevig vastgesjord aan dek. Voordat we er erg in hebben zijn de sjorbanden los en hangt ons bootje weer in de kraan en stappen we op dekhoogte weer over voordat we het water in zakken.
Net als wij moeten ook de accu's even wennen aan het koude weer, want we krijgen de motor met een laatste krachtinspanning nog nét gestart en varen even later naar Marina Seaport IJmuiden. We hebben afgelopen twee jaar in gezelligere havens gelegen, maar de voorzieningen zijn goed en we kunnen hier mooi even bijkomen van de vlucht terug naar huis en de indrukken van New York, het tijdsverschil en de locale temperaturen. Met name dat laatste, want met twee paar sokken, dikke truien en slaapzakken houden we ons warm!

In de volgende dagen geven we ons bootje weer eens een frisse douche, monteren de buiskap en maken de boot vaarklaar. Met de bus gaan we vervolgens op zoek naar de lokale supermarkt om onze voorraden weer bij te vullen. 's Lands grootste kruidenier doet goede zaken met ons want het is heerlijk om weer in een Hollandse supermarkt inkopen te doen!

  

 

Welkom op Sailinglive.nl

In de zomer 2008 vertrokken we voor een reis met onze zeilboot Live, een Baltic 39 uit Zierikzee. Langs de westkust van Europa zeilden we naar het zuiden om vervolgens de Atlantische oversteek te maken naar de Caribbean, waar we een jaar lang hebben rondgezeild. Daarna ging het via Cuba naar de Verenigde Staten. In mei 2010 zeilden we de Oosterschelde weer op een keerden na duizenden zeemijl weer terug in onze thuishaven.

Laatste reacties