25 aug 2009

Dekzwabber op een mosselkotter

Geen boot, toch varen. Zo ben ik op uitnodiging van Joachim vandaag eens niet op een zeilboot, maar op een mosselkotter opgestapt. Voor een werkeloze was het wat vroeg uit de veren, maar zonder meer de moeite waard om eens een dagje als (toekijkend) dekzwabber mee te varen op de ZZ 10.

Zo leer ik vandaag dat het kweken van mosselen eigenlijk net het boerenleven, maar dan op zee is. Het kweekproces dat begint met het vangen en lossen (zaaien) van mosselzaad op de percelen (akkers), het onderhouden van de percelen en ontdoen van zeesterren en ander onkruid (wieden) en tenslotte het opvissen (oogsten) van de mossels als deze na ongeveer twee (de Wadmossels) tot drie (de Oosterscheldemosels) jaar gereed zijn voor consumptie.

Vandaag is het oogstdag. In korte tijd vissen de mannen van De Vier Gebroeders het ruim vol door de korren over het perceel te trekken. De korren worden geleegd, de mosselen gespoeld, het onkruid er tussen uit gehaald en vervolgens in het ruim gestort. In korte tijd is het ruim volgevist en gaat het naar de mosselveiling (uniek in de wereld) in Yerseke waar de mosselen eerst worden bemonsterd voordat ze geveild worden.
Als bij de veiling de mosselen voor een goede prijs verkocht zijn aan een handelaar, varen we de haven van Yerseke weer uit en worden de mosselen gelost op het perceel van de handelaar. Op deze verwaterplaatsen worden de mosselen gereinigd voordat deze fabrieksmatig worden verwerkt, verpakt en gedistribueerd.

Zodra de mosselen gelost zijn, zit de visdag er op en zetten we weer koers naar Zierikzee. We meren af aan de vertrouwde Nieuwe Haven en als ik van boord stap krijg ik een flinke zak mosselen mee naar huis. Verser krijg je ze niet! Mannen van de Tien bedankt voor deze een geweldige dag en de heerlijke mosselen, we hebben er drie dagen van kunnen eten en ik ben bij deze Vriend van de Mossel geworden!

24 aug 2009

Zijn jullie weer terug?

De vaak gestelde vraag van afgelopen maand. Het was dan ook een maand van weerzien. Na precies een jaar geleden vertrokken te zijn uit de haven van Zierikzee, zijn we weer terug in de Koekenstad. Via-via hebben we in een paar dagen een huisje gevonden in de binnenstad, vlakbij de haven (zodat ik het niet helemaal ontwen) waar we de komende vier maanden kunnen bivakkeren. En zo wonen we na 10 jaar (voorlopig) weer in Zierikzee.
Binnen een week was Ascha aan het werk als zelfstandig verpleegkundige in de thuiszorg. In die sector heeft men meer last van een personeelscrisis dan van een economische crisis, zo lijkt het. In de IT sector is het op het moment heel wat rustiger, maar inmiddels heb ik goede hoop om een klusje te vinden voor de komende maanden.

 

Als het om acclimatiseren gaat, hadden we geen betere maand kunnen uitkiezen om terug te keren naar Nederland: Zomer in Zeeland! De tradionele havendagen werden dan ook onder zomerse omstandigheden gevierd en geen betere gelegenheid om iedereen weer even te zien en spreken. Erg gezellig!

En over weerzien gesproken, een week na ons arriveerden Ank en Keimpe in Zierikzee. Na hun Rondje Atlantic meerden zij hun Gaia voor het eerst in dertien maanden weer af in een Nederlandse haven. Elf maanden eerder ontmoetten we elkaar in Camaret-sur-Mer en sindsdien kwamen we elkaar telkens wel weer ergens tegen. Het weerzien was erg leuk en we waren voor een paar dagen toerist in eigen stad.

En dan was er de Lovefool met Bas en Chris die na een Rondje Kanaal in vier weken ook voor het eerst weer voet op Hollandse bodem zetten in Zierikzee. Toen zakten we door in de Boatyard, dit keer was het de Biet

Ook de Linea-bemanning was even voor een verrassingsbezoek in Nederland, dus konden we de gelegenheid niet voorbij om ook met Pim en Meta even een biertje in Scheveningen te drinken. Al zijn we intussen weer gewend aan het landrottenleven, bepaalde zeilersgewoontes moet je gewoon in stand houden ;-)

20 aug 2009

Auw!

In de categorie Kiele-kiele zag ik in Zilt Magazine nog wat scheepjes met kielzorgen... Auw!

[youtube:z1s4qoYKCqM]

Welkom op Sailinglive.nl

In de zomer 2008 vertrokken we voor een reis met onze zeilboot Live, een Baltic 39 uit Zierikzee. Langs de westkust van Europa zeilden we naar het zuiden om vervolgens de Atlantische oversteek te maken naar de Caribbean, waar we een jaar lang hebben rondgezeild. Daarna ging het via Cuba naar de Verenigde Staten. In mei 2010 zeilden we de Oosterschelde weer op een keerden na duizenden zeemijl weer terug in onze thuishaven.

Laatste reacties