28 apr 2008

Vage plannen

Als mensen ons vroegen wat ons plan komende jaren is, dan antwoordden we aanvankelijk "in drie jaar de wereld rond". Mensen keken ons dan wel vol ongeloof aan, maar het was tenminste een duidelijk plan. Maar sinds maart zijn we eigenlijk steeds vager geworden over onze plannen. Van "eerst maar eens weg zien te komen" en "bij de Roompotsluis bakboord uit" tot "we zien wel waar het schip strandt". Die vage plannen hebben natuurlijk ook te maken met het zeilersleven. Niets is zeker, "zo de wind waait vaart ons bootje". Afgelopen weekend plofte de Zeilen op de deurmat, het mei nummer is tradioneel het vertrekkersnummer, en onder een grote foto van ons samen staat de tekst "Wereld rond via het zuiden, in 1-3 jaar, budgetafhankelijk". Over vage plannen gesproken!

Tijd dus voor wat uitleg over deze vage plannen. Omdat je ergens je plan op moet baseren, zijn we uitgegaan van een reisduur van drie jaar. Daar hebben we voor gespaard, dat geeft een uitgangspunt dus daar handelen we ook naar. Baan opgezegd, huis is verkocht, de auto volgt binnenkort en de inboedel gestald (bijna dan). Uit de reisvoorbereiding blijkt dat je inderdaad de wereld rond kunt in drie jaar (het kan zelfs in minder) maar dat dat ook behoorlijk "jakkeren" is. Natuurlijk hebben we een plan A (waarover binnenkort meer) en zelfs een plan B (onder het motto "zorg dat je altijd een alternatief hebt"), maar dat zijn de grote lijnen. Misschien halen we Oostende niet eens, stranden we op Curacao of St. Maarten (we zullen niet de eerste zijn), of overwinteren we in Portugal. Mogelijk zijn we het in 4 weken al beu (de weddenschappen lopen al, wie biedt meer), wellicht wordt het vier jaar.
Of en hoe we die jaren gaan vullen hangt af van allerlei factoren. De scheepskas, weer en wind, maar het belangrijkste is dat we het allebei leuk vinden.  Dus hebben we ons plan enigszins bijgesteld in een "we-zien-wel-plan" en daar kunnen we letterlijk en figuurlijk alle kanten mee op. Terugtrekkende bewegingen? Nee hoor, gewoon vage plannen ;-)

23 apr 2008

Winker-klaar

Een beetje tegenstrijdig is het wel. Terwijl wij de boot “aftuigen” en klaar maken om uit het water gehesen te worden, lijkt het eindelijk voorjaar te worden, en gaan alle andere bootjes het water in. Onze winterligplaats bij de WV Zierikzee “zit er op”. Na de middag, als er genoeg water staat onder kraan, wordt eerst de mast eraf getakeld zodat deze door de tuiger kan worden geinspecteerd. Dan gaat de boot eruit. Blijft een indrukwekkend gezicht als die drijvende dame zo hulpeloos in de takels hangt. Gelukkig heeft kraanmachinist Ad van Mulder Yachtservice vaker met dat bijltje gehakt (en met het kraantje gehesen) en in no-time staat de boot op de kant. Voordat ze de loods in gaat wordt ze afgespoten en de aangroei valt alles mee, alleen een dikke laag slijm net onder de waterlijn.

Doordat de meeste boten komende tijd het water weer ingaan is er buiten geen plaats maar kunnen we voorlopig binnen in de loods staan. Dat komt goed uit, want dan kunnen we ons komende weken gaan storten op de grote verfklussen; het dek opnieuw in de anti-slipverf en het onderwaterschip opnieuw in de aangroeiwerende verf. De mast krijgt een servicebeurt en nieuwe lijnen, en de nieuwe dieseltank moet er nog in. Genoeg te doen dus. De winter is klaar, en wij zijn winter-klaar.

 

18 apr 2008

Ff scheuren!

Vanmorgen werd ik gebeld, of ik zin had om eind van de middag in te vallen bij een training op de Jetstream, de X-35 waar ik vorig jaar met veel plezier wedstrijden heb gevaren. Geen straf met dit weer! Aangekomen in de haven van Stellendam stond er een stevig windje, en na de windmeter gerepareerd te hebben zijn we even het water op geweest. Blijft gaaf om met die harde wind onder spinnaker het Volkerak af te scheuren! Ik weet weer wat ik gemist heb afgelopen winter.

Komend weekend varen ze de Van Uden Reco Stellendam Regatta, een wedstrijd die ik altijd met de X-99's gevaren heb, een leuk evenement om het wedstrijdzeilseizoen mee te starten. Wel raar om aan de vooravond van dit evenment een trainingsrondje te varen, een biertje te drinken, morgen geen wedstrijden te varen maar in plaats daarvan aan de boot te klussen. Ik weet even niet wat ik leuker vind...

Update 21-4: Ik zie dat de Jetstream uiteindelijk 6e geworden is, leuke opsteker voor de start van het seizoen. Ze staan er ook een aantal keer leuk op ;-)

Welkom op Sailinglive.nl

In de zomer 2008 vertrokken we voor een reis met onze zeilboot Live, een Baltic 39 uit Zierikzee. Langs de westkust van Europa zeilden we naar het zuiden om vervolgens de Atlantische oversteek te maken naar de Caribbean, waar we een jaar lang hebben rondgezeild. Daarna ging het via Cuba naar de Verenigde Staten. In mei 2010 zeilden we de Oosterschelde weer op een keerden na duizenden zeemijl weer terug in onze thuishaven.

Laatste reacties