17 dec 2007

Kerstrace met eigen boot

Na een uitvoering overleg met de Kerstman, hebben we besloten met onze boot deel te nemen aan de, met een 17e editie inmiddels traditionele, Kerstrace. Tevens bekend als tettenrace, maar daarover later meer. Altijd weer een gezellig evenement, georganiseerd vanuit Colijnsplaat, bekend van de Goofies wedstrijden, met deze editie 77 schepen aan de start.

Na het ijs van het dek gespoeld te hebben, vetrokken Ascha, Bram (bekend van eerdere koude tochten) en ondergetekende vroeg in de morgen vanuit Zierikzee naar Colijnsplaat. Daar aangekomen de boot in gereedheid gebracht, de briefing bijgewoond (ditmaal zonder haring en jenever, die volgen tegenwoordig na de wedstrijd), en de rest van de crew bestaande uit Paul, Raoul, Gilbert en Ronald wegwijs gemaakt aan boord. Vervolgens, gezien de temperatuur en het koude water, de hele bemanning van verplichtige veiligheidsuitrusting bestaande uit kerstmuts en reddingsvest voorzien.

Na de start volgende een matig eerste kruisrak, waarin we vooral druk zoekende waren naar de juiste trim, tactiek, plaats aan boord en taakverdeling. Na de Overloop van Zierikzee redelijk door te zijn gekomen, hebben we ons geheime wapen, de Red Falcon ingezet (de spinnaker met een vreemde vogel erop getekend), en nog net wat concurrentie achter ons kunnen laten. Na een vloeiende spinnaker-drop volgde een weer leuk kruisrak tot de finish, waarin de boothandling en trim steeds beter gingen. En hoewel we uiteindelijk als 68e van de 77 schepen zijn gefinished, was het een koude maar schitterende zeildag, en een eerste echte testdrive voor de boot. Verbeterpuntjes zijn snel gevonden: de verstaging moet nodig afgetrimd worden, lijnen worden vervangen en goed georganiseerd, en ook een nieuwe set zeilen kan geen kwaad.

Na de finish was het opwarmen met gluhwein, haring en citroenjenever, een biertje, vooruit nog maar een biertje, en euh, ach we zij toch met de boot. Na het bekend maken van de winnaar(s) volgt traditioneel ook altijd een striptease, die altijd weer met een enthousiast wij willen tetten zien onthaald wordt. En dat wij willen tetten zien begint overigens meestal al rond 10.00 uur s morgens. Maar hoewel de stemming er goed in zat, volgde dan tenslotte nog een koude tocht terug naar Zierikzee. Gelukkig hadden we nog een restje Jagermeister aan boord...

Update (18-12-2007) Kijk ik net op ClubRacer.be, zie ik daar onder SailTubes een deel van de Kerstrace in beeld, doorspoelen tot 2:06, daar zijn we in beeld!

4 dec 2007

We are Live

Het heeft even geduurd, maar afgelopen week heb ik me er dan toch echt toe gezet. Hoewel het nog niet helemaal in de look & feel is die we voor ogen hebben, kan de site (eindelijk) online of, toepasselijker in dit geval, "Live". Op veel verschillende sites hebben we inspiratie opgedaan, maar de tijd ontbreekt me op het moment om er echt een sexy site van te maken. Bovendien ben ik meer een "bouwer" dan een "vormgever" (functie voor vorm zeg maar) en denk ik dat we het thema "goed is goed genoeg" komende tijd nog wel vaker zullen moeten hanteren... En da's nog best een uitdaging voor een perfectionist.

2 dec 2007

Zeilen en puzzelen

Afgelopen weekend besteed om alle spullen en zeilen aan boord eens rustig uit te zoeken. Aan zeilen geen gebrek. Naast het overjarige grootzeil, de gescheurde genua 3 en een kevlar en mylar genua 1, vinden we nog een genua 2 en twee spinnakers en een "big boy". Na wat zoeken blijkt dit zeil vroeger op zeegande jachten te worden gebruikt, en werd naast de spinnaker gehesen om het rollen tegen te gaan. Binnenkort eens kijken hoe dat gaat...

De kussens en de spinnakers gaan mee naar huis, zodat ze kunnen drogen. En in de winter kunnen die beter thuis liggen dan aan boord. Voordat we naar huis gaan, maak ik nog een aantal foto's van spullen die aan boord liggen, maar waarvan ik geen idee heb waarvoor ze dien(d)en. Ik stuur een mailtje naar de vorige vorige eigenaar, misschien kan die ons helpen de puzzelstukjes in elkaar te passen.

Welkom op Sailinglive.nl

In de zomer 2008 vertrokken we voor een reis met onze zeilboot Live, een Baltic 39 uit Zierikzee. Langs de westkust van Europa zeilden we naar het zuiden om vervolgens de Atlantische oversteek te maken naar de Caribbean, waar we een jaar lang hebben rondgezeild. Daarna ging het via Cuba naar de Verenigde Staten. In mei 2010 zeilden we de Oosterschelde weer op een keerden na duizenden zeemijl weer terug in onze thuishaven.

Laatste reacties