11 sep 2007

Liefde maakt blinkt, de koele kijk van de expert

Hoewel volgens onze wet de verkoper verplicht is gebreken te melden bij verkoop, heeft de aankoper ook een zogenaamde onderzoeksplicht. En voordat we echt "de boot in gaan" (het is tenslotte een 27 jaar oude dame) hebben we de boot vandaag in Enkhuizen laten keuren door een expert.

1 sep 2007

Deal!

Breaking news! Na een maand stevig onderhandelen zijn we er uit. We hebben een prijsovereenkomst kunnen bereiken voor de Pleasure, een Baltic 39. Een maatje groter dan wat we zochten, maar wel een schip dat voldoet aan al onze eisen, uitermate zeewaardig, snel, stijf, zwaar en degelijk gebouwd, en ready to go (again).

Na de bezichting van een Baltic 37 - twee voet kleiner - hebben we diverse andere Baltics bekeken, waaronder ook een mooie maar dure 39 en een renovatieproject, ook een 39. In het verleden had ik al eens een weblog gelezen over een stel dat met een Baltic 39 een rondje Middelandse Zee en Carieben had gemaakt. Maar omdat we lange tijd in de veronderstelling waren dat een Baltic 39 buiten ons budget viel hadden we daar verder geen aandacht aan besteed, todat we op de Botenbank tegen een Baltic 39 uit Enkhuizen opliepen, de Pleasure. Een afspraak was snel gemaakt en de eigenaar heeft ons de boot uitgebreid laten zien. Wij zijn enthousiast.

Na de bezichtiging, enig zoekwerk op internet en een belrondje verder, bleek dat dit hetzelfde schip is, waar ik indertijd op een weblog over had gelezen. We hebben de historie van het schip deels kunnen achterhalen, en het bleek dat dit schip destijds in Portugal op de wedstrijdbanen heeft rondgevaren, voordat het in 2002 verkocht is aan een Nederlands stel. Dat stel heeft het schip cruise-ready gemaakt en is ermee door de Middelandse Zee getoerd en overgestoken naar de Carieb. Het weblog dat zij zelf hebben bijgehouden was in de archieven van het internet nog voor een deel terug te lezen.

Met het plan om ook voor langere tijd met de boot te gaan reizen heeft de huidige eigenaar het schip 4 jaar geleden van hen gekocht, maar heeft zijn plan niet tot uitvoer kunnen brengen. In de vier jaar dat hij het schip gehad heeft, heeft onder meer hij de kuip voorzien van teak, de motor laten reviseren en de romp opnieuw laten lakken.

We besluiten na lang rekenen en nog eens rekenen een bod uit te brengen. Afgelopen weken zijn met bod en tegenbod voorbij gegaan, maar na 4 weken is er een nu een prijsovereenkomst die met een voorlopige koopovereenkomst bevestigd wordt.

De volgende stap is een aankoopexpertise uit te laten door een scheepsexpert.

Welkom op Sailinglive.nl

In de zomer 2008 vertrokken we voor een reis met onze zeilboot Live, een Baltic 39 uit Zierikzee. Langs de westkust van Europa zeilden we naar het zuiden om vervolgens de Atlantische oversteek te maken naar de Caribbean, waar we een jaar lang hebben rondgezeild. Daarna ging het via Cuba naar de Verenigde Staten. In mei 2010 zeilden we de Oosterschelde weer op een keerden na duizenden zeemijl weer terug in onze thuishaven.

Laatste reacties